Thursday, May 31, 2007

DTP

Desktop Publishing ali namizno založništvo, je leta 1985 definiral Paul Brainerd. Ustanovitelj podjetja Aldus Corporation poimenovanega po renesančnem beneškem tiskarju, ki je prvi uporabil ležečo (italic) pisavo in sledil Guttenbergu očetu premičnih črk in sodobnega tiska. Tisto leto je Paul predstavil svoj program PageMaker. S pomočjo podjetja Adobe, ki je takrat že razvilo programski jezik PostScript in podjetja Apple, ki je ravno predstavilo LaserWriter, laserski tiskalnik z vgrajenim PostScriptom je PageMaker postavil nove mejnike v pripravi tiska. PageMaker je na nekakšen način tudi rešil računalnik Macintosh, saj je tako Mac dobil "ubijalski program" (killer app), ki je prodajal računalnik.


Ker sem sam zaključil srednjo šolo tiska in papirja in sem po poklicu stavec, sedaj že diplomirani inženir grafične tehnike :) sem si za spomin shranil poleg programske opreme na slikah, tudi nekaj svinčenih črk iz obdobja, ko se je stavek še ročno stavil.


Aldusa dolgo že ni več, ker ga je kupilo podjetje Adobe. Predvsem Adobovi programi so postavili mejnike sodobnega grafičnega procesa. Dela brez PDF datotek, si ne moremo več predstavljati. Sedanji program za prelom strani je InDesign.


Photoshop in Illustrator pa sta najmočnejši orodji za obdelavo 2D računalniške grafike, zaenkrat še brez konkurence ...


Če vam še kje (doma, studiu, kjerkoli ...) leži še kakšen takšen paket programske opreme vam ga z veseljem odkupim.

Za zanimivo branje pa priporočam knjigo;
Inside the Publishing Revolution: The Adobe Story

Monday, May 21, 2007

ZX Spectrum slovenska legenda

Pred dnevi sem "naključno" naletel na slovensko stran z ZX Spectrum igricami in med njimi opazil sliko, ki mi je obudila spomin iz otroštva. Takoj sem si pretočil emulator ZX Spectruma in igrico Jamski Heroj. Igra je sicer kopija igre "BC's Quest for Tires" katero sem igral na Atariju ST 520.

Odličen free emulator za Mac OS X zxsp – the ZX Spectrum Simulator In odlična slovenska stran z igricami ex-YU!



Priporočam pa branje arhiva Jonasovega bloga Zapisi na temo Moj Mikro

In pa Kiberpipin članek ob letošnji obletnici 25 let legende: ZX Spectrum