Monday, April 30, 2007

Slike z Mac srečanja



















Fotografije so avtorsko zaščitene; IZTOK DIMC 041/724631 iztok.dimc@delo-revije.si

Monday, April 2, 2007

Adobova Ikonografija

Začetki Photoshopa segajo v leto 1987 kot privatni projekt Thomasa Konll, kandidata za doktorski naziv v računalništvu in tehnologiji na ameriški univerzi v Michiganu. V dokaz njegovim tezam je napisal programski postopek, kako prikazati sivinske slike na črno-belem zaslonu. Program se je sprva imenoval »Display«, potem pa je skupaj z bratom, ki je delal v filmski industriji za posebne efekte, naredil končni izdelelek, imenovan PhotoShop. Ikona prve različice je predstavljala hiško, verjetno fotografsko prodajalno. Ikona dokumenta pa škatlico za film.



Od leve proti desni ikoni programa in datoteke; PhotoShop (1987) in Adobe Photoshop CS2 (2005)

Pod okriljem Adoba (1990) Photoshop postane zelo uspešen program za obdelavo digitalnih slik. Namesto hiške uporabijo oko v okvirju slike. Ikona datotek pa dobi ikono, ki predstavlja zaslonko.



Vse do leta 2002 Adobe Photoshop obdrži značilnost očesa. Leta 2003 pa podjetje izda paket z novim imenom – Creative Suite Celoten paket zajema Illustrator, InDesign (program za prelom in oblikovanje strani, ki zamenja PageMakerja), GoLive (program za izdelovanje spletnih strani) ter Photoshop. Zamenjava ikon pri večini oblikovalcev in uporabnikih povzroči negotovost in zmedo. Adobe seveda obdrži strategijo in čez leto dni že izda CS2 oziroma Creative Suite 2 z novimi ikonami, ki pa se oblikovno navezujejo na prejšno CS1 različico.




Kot sem že omenil, so se ljudje izgubljali v pomenu novih ikon. Spraševali so se, zakaj so zamenjali stare ikone, ki so skozi čas postale značilnost, skorajda že logotip posameznega programa. Kakšna je povezanost ikone peresa s Photoshopom ali ikona rozaste rože z illustratorjem? Pogrešali so Botticellijevo Venero, ki je že od prve različice postala zaščitni simbol Illustratorja, in »oko«, ki gleda skozi zaslonko, je bila močna značilnost Photoshopa. Na vsa ta zgoraj postavljena vprašanja se je odzvalo podjetje MetaDesign, podjetje, ki je bilo zadolženo za celostno grafično podobo Adobovega paketa CS in je preoblikovalo prejšnje značilne ikone v sedanje bolj »naravno« usmerjene. Natančnosti, lepota in pridih so bile ključne točke za preoblikovanje ikon. Naravni simboli so zadovoljili potrebo po vseh treh točkah. Omenili so, da sta Photoshop in Illustrator postala že tako močni znamki, da ni bilo potrebe po ohranitvi starih značilnosti. Peresa so bila ena izmed prvih orodij za risanje in isanje, rože pa so prisotne že v izvirni sliki Botticellijeve Venere. Glede na velik odziv pozitivnih in negativnih kritik so se ikone Adobovega CS2 paketa vrnile z isto simboliko, le barvne sheme so se bolj približale starejšim različicam. Tako so se zeleni barvni odtenki ikon Photoshopa CS1 spremenili nazaj v modrikasto zelene odtenke, rozasti odtenki ikon illustratorja pa so dobili bolj breskvasto oranžne odtenke.

Adobe nas je spet presenetil z izdajo Adobe CS3 paketa, nova podoba in nove ikone, ki niso več ikone ampak monogrami.



"wheel-o'-icons"



Reference:
The new icons of Adobe Creative Suite 2
What Do I Know – Adobe CS Iconography
Blogs.Adobe.com